Μελιγκοπούλου Μαρία-Έμμα

LB, MusM, PhD, PostDoc

Είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης. Διευθύνει τα χορωδιακά σύνολα του τμήματος και διδάσκει το πρόγραμμα σπουδών διεύθυνσης χορωδίας. Είναι διδάκτορας και μεταδιδάκορας του Τμήματος Μουσικών Σποουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος διεύθυνσης χορωδίας από το Boston University College of Fine Arts. Είναι επίσης πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και άσκησε τη δικηγορία επί 27 έτη. Διδάσκει τακτικά σε μεταπτυχιακά προγράμματα του ΤΜΕΤ και είναι επιστημονική συνεργάτιδα του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Έχει διεθνή καριέρα ως διευθύντρια χορωδίας με εκατοντάδες εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (ΗΠΑ, Καναδά, Ινδονησία, Ν. Αφρική, Γερμανία, Κίνα, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Αυστρία, Φινλανδία, Ρωσία, Λετονία, Ιταλία, Βέλγιο, Ισπανία, Βουλγαρία, Ισραήλ, Αίγυπτο, Τουρκία, Ρουμανία, Ελβετία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Αγγλία, Τσεχία). Είναι μέλος του National Music Honor Society (USA), του International Federation of Choral Music και Artistic Advisor και μέλος του Advisory Board της Interkultur. Είναι μέλος του Συμβουλίου των World Choir Games και διατελεί κριτής σε διεθνή φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ευρώπη, Ασία, Αφρική, Αμερική). Συνεργάζεται τακτικά με το ΜΜΘ, ΜΜΑ, ΚΟΘ, ΣΟΔΘ, ΝΩΘ, και έχει συμπράξει με τη ΣΩΘ, την Καμεράτα, τη Συμφωνική Φιλιππούπολης, της ΕΤ-3, τη West London Festival Orchestra κ.α.

Τα συγγράμματά της «Εισαγωγή στην Τέχνη της Χορωδιακής Πράξης», «Χορωδιακά έργα Ελλήνων Συνθετών», «Χριστουγεννιάτικα Χορωδιακά για όμοιες Φωνές» και «Μέθοδος Διδασκαλίας Χορωδίας για παιδιά 6 – 8 ετών», κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Παπαγρηγορίου Νάκας, Αθήνα.

Με τα χορωδιακά σχήματα του ΤΜΕΤ έχει εκπροσωπήσει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στις εξής διεθνείς διοργανώσεις: Zimriya International Choir Festival, Akko, Israel, 2017. Πρόγαμμα erasmus+ με συναυλίες στην Mattera, Vietri και Vietri di Potenza, (2018) Bayreuth Junger Kunstler Festival, (2018), όπου έδωσε σειρά συναυλιών σε 4 πόλεις της Βαυαρίας με το Φωνητικό Σύνολο του ΤΜΕΤ και το τελευταίο παρουσίασε το έργο “Vespro della beat vergine” σε χορωδιακό ατελιέ υπό τη διεύθυνση του σουηδού μαέστρου Fred Sjoberg. Πρόγραμμα Erasmus+ με τη χορωδία του ΤΜΕΤ 2022, με συναυλίες στην Ιταλία (Matera, Vietri di Potenza, Savoia, Pingola). Με τη χορωδία του ΤΜΕΤ έχει συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στην 9η Συμφωνία του Μπετόβεν, και τα Carmina Burana του Orff, με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσσαλονίκης στην πρεμιέρα του έργου “Δέησις” του Γεωργίου – Εμμανουήλ Λαζαρίδη σε σύμπραξη με τη διεθνή σοπράνο Barbara Hendricks, και με τη συμφωνική οχρήστρα του ΤΜΕΤ σε σημαντικά έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών για χορωδία και ορχήτρα (Παραμυθόδραμα του Δ.Σκαλκώτα, Lumini e sombre του Α. Βασιλειάδη, Kronungsmesse του Μότσαρτ, Fantasia για πιάνο, χορωδία και ορχήστρα του Μπετόβεν, Kleine Orgel Messe του Haydn, οπεράτα Ο Βαπτιστικός του Σακκελαρίδη κ.α.)

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο