Παπανδρέου Έλενα

Καθηγήτρια στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, «Συνήγορος του Φοιτητή» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Ακαδημαϊκά υπεύθυνη Erasmus+ του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης.

Η Έλενα Παπανδρέου, ‘μια ποιήτρια της κιθάρας’ σύμφωνα με την WashingtonPost, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Σπούδασε κιθάρα με τον Βαγγέλη Μπουντούνη και με τον OscarGhiglia. Επίσης σπούδασε με τον Gordon Crosskey στο RNCM της Αγγλίας με υποτροφία του Βρετανικού Συμβουλίου και έπαιξε σε σεμινάρια των Alirio Diaz, Julian Bream, Leo Brouwer και Ruggero Chiesa.

Κέρδισε το Πρώτο Βραβείο σε τρεις διεθνείς διαγωνισμούς, ‘Μαρία Κάλλας’ (Αθήνα 1984), ‘Gargnano’ (Ιταλία 1985), ‘Alessandria’ (Ιταλία 1985) και το Δεύτερο Βραβείο καθώς και το Βραβείο ‘NAXOS’ στον διαγωνισμό ‘GuitarFoundationofAmerica’ (ΗΠΑ 1995). Έχει ηχογραφήσει δέκα προσωπικά CD (BIS, NAXOS, SONYGreeceκλπ). Το 1992 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο ‘Σπύρου Μοτσενίγου’.

Έχει εμφανιστεί σε περίπου 40 χώρες στην Ευρώπη, Βόρεια και Νότια Αμερική και Ασία. Στα πλαίσια του προγράμματος Rising Stars έδωσε ρεσιτάλ σε μερικές από τις σημαντικότερες αίθουσες του κόσμου (Vienna Musikverein, Koelner Philharmonie, Birmingham Symphony Hall, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), ενώ έχει επίσης εμφανιστεί στο CarnegieHall της Νέας Υόρκης, το TchaikovskyConcertHall της Μόσχας και το QueenElisabethHall του Λονδίνου.

Έχει συνεργαστεί με πολύ σημαντικούς μουσικούς, όπως οι κιθαριστές OscarGhiglia, AlirioDiaz, RolandDyens, NikitaKoshkin, Βαγγέλης Μπουντούνης, ο βιολονίστας Λεωνίδας Καβάκος και ο βιολοντσελίστας LeonidGorokhov. Έχει παίξει ως σολίστ με τις εξής ορχήστρες: Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Καμεράτα, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Ορχήστρα της Πάτρας, Ορχήστρα της Alessandria στην Ιταλία, Ορχήστρα Δωματίου της Κωνσταντινούπολης, Φιλαρμονική του Βουκουρεστίου,  Συμφωνική της Σιγκαπούρης, ορχήστρα ESMDM του Monterrey στο Μεξικό και με μαέστρους όπως ο DanieleGatti, ο LanShui, ο PaulChiang, ο CristianMandeal, ο Μίλτος Λογιάδης, ο Βασίλης Χριστόπουλος κ.ά.

Έργα τους της έχουν αφιερώσει ο RolandDyens, ο NikitaKoshkin, ο Νίκος Μαμαγκάκης, ο Γιώργος Κουμεντάκης και ο Βαγγέλης Μπουντούνης.

Η Έλενα Παπανδρέου διδάσκει στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ από το 2005, με γνωστικό αντικείμενο «Οργανική Μουσική Εκτέλεση-Κιθάρα».

 

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο